Persvakken


Toelichting persvakken


Persvak 1 - Martinikerkhof
De koninklijke familie komt door de poort van het Prinsenhof naar buiten. Protocollair welkom door de commissaris van de Koning en de burgemeester van Groningen. Voetbal door kinderen van diverse voetbalclubs; clinic door bondscoach Ronald Koeman. En verder: urban dance, robotica.
Sidekicks: kinderburgemeester Javano Zwiers en loco-kinderburgemeester Rosalyn Martina.

Persvak 2 - Martinikerk
Welkom aan de koninklijke familie door sidekick Ola Mafaalani, jarenlang artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel (NNT). Optredens van het Noord Nederlands Orkest (NNO), dansers van Guy & Roni, tegen de achtergrond van een uitvergroot kunstwerk uit het Groninger Museum.
Het carillion speelt.

Persvak 3 - Grote Markt
Een deel van de Grote Markt staat in teken van de aardbevingen. Foto’s, koor met het strijdlied (door Freek de Jonge bewerkt lied van Ede Staal), aanwezigheid van bewoners uit 9 gemeentes in het aardbevingsgebied. Ontmoeting met de koninklijke familie.
Sidekick: Albert Rodenboog, burgemeester van Loppersum.

Het andere deel van de Grote Markt staat in het teken van energietransitie: van aardgas naar waterstof. Alternatieve vormen van energie-opwekking, met studenten en scholieren.
Sidekick: Denisa Kasova, directeur Noordelijke Innovation Board.

Persvak 4 - Waagplein
Groningen als sociale en betrokken stad. De koninklijke familie heeft hier een zitmoment. Flashmobs, veel zang - o.a. door Vluchtelingenkoor, Jong van Hart - en dans.
Deelnemers dragen gepimpte kleding van kledingbanken. Presentatie maatschappelijke initiatieven. Aanwezigheid van gedecoreerde Groningers.
Sidekick: Marcel Nijhof van bewonersinitiatief ‘De Roege Boys.’

Persvak 5 - Broerplein/Academiegebouw
Groningen als onderwijsstad. De koninklijke familie heeft hier een zitmoment. Circa 250 MBO-, HBO- en WO-studenten presenteren zich, ondersteund door muziek van onder andere het Prins Claus Conservatorium. Minicollege.
Sidekick: Lieke Knip, bestuurslid van de Kommissie Eerstejaars Introductie (KEI).

Persvak 6 - Zijkant Vismarkt
Slotact Koningsdag 2018. Met medewerking van het Noordpool Orkest, zanger én sidekick Arnold Veeman, Diggy Dex en Izaline Calister. Vanuit dit persvak is er schuin zicht op het podium waar de burgemeester en de koning gaan spreken.

Persvak 7 - Vismarkt nabij podium
Programmering podium: zie hierboven (persvak 6).

Plattegrond persvakken

 


Deel deze pagina