Wat maakt Groningen nu eigenlijk zo bijzonder? Laat je verrassen door de verschillende gezichten van zowel stad als provincie met de Groningen 7. De G7 is een selectie van voor stad en ommeland kenmerkende bezienswaardigheden.

De stad Groningen

De studentenstad met de jongste bevolking van Nederland beschikt over tientallen musea, galerieën, theaters en festivals. Het barst van het nationale en internationale talent. Op de terrassen, met uitzicht op zowel oude als nieuwe architectuur, kun je bijkomen van het veelzijdige winkelaanbod. Daarnaast kun je ook één van de hofjes, tuinen of parken bezoeken.
www.citytrip.groningen.nl


Lauwersmeer

In 2016 is het Nationaal Park Lauwersmeer officieel uitgeroepen tot Dark Sky Park: een gebied waar het nog écht donker is en waar de duisternis behouden blijft. Toen de Lauwerszee in 1969 van de Waddenzee werd afgesloten, ontstond het Lauwersmeer: niet voor niets een Nationaal Park. In dit indrukwekkende natuurgebied leven bijzondere dieren en planten in samenspel met het water. De dijken, kolken en coupures in de omgeving herinneren aan hoe ook de mens hier al eeuwenlang met het water samenleeft.
www.lauwersmeer.groningen.nl


Waddenzee Unesco Werelderfgoed

De Waddenzee hoort thuis in de top van de door UNESCO uitverkoren Werelderfgoederen. Na het Alpengebied is dit de grootste aaneengesloten wildernis van Midden Europa; het Groningse deel is nog het meest ongerept. Het gebied is van internationaal belang, omdat het een kraamkamer is voor de Noordzee en een rust-, rui- voedsel- én broedgebied voor miljoenen (trek)vogels. Bovendien is het waddengebied een perfecte habitat voor zeehonden. De bij eb drooggevallen zandbanken zijn veilige plekken om te rusten of om jongen te zogen. Het Nederlandse waddengebied won in 2016 de verkiezing “Mooiste Natuurgebied van Nederland”. Een prestatie om trots op te zijn.
www.wadden.groningen.nl


Bourtange

Vaak belaagd, nooit veroverd. In de in oude glorie herstelde vesting Bourtange komt het verleden tot leven. Ook de omgeving verkennen is de moeite waard. De regio Westerwolde staat bekend om zijn variatie: van bossen en heide tot beken en weilanden.


Borgen

Ontdek de schoonheid van de Groninger borgen. De borgen ontstonden uit middeleeuwse steenhuizen die uitgebouwd werden tot pronkstukken. Ze werden bewoond door adellijke families. Ooit stonden er ruim honderd borgen in de provincie, maar veel daarvan zijn verloren gegaan. Enkele van de 16 overgebleven borgen doen dienst als museum.
Borgen in Groningen >>

Kerken

Trots uittorenend boven het maaiveld van Groningen staan prachtige, oude kerken, vaak in een sobere romaanse of romanogotische stijl. Een aantal van deze kerken is opengesteld voor publiek: een kwestie van het halen van de sleutel bij de buren.
Kerken in Groningen >>

Wierden

Groningen is bezaaid met wierden: eeuwenoude, door mensenhanden gemaakte heuvels die de bewoners meer dan duizend jaar lang tegen het hoge water beschermden. Door de bedijking werden ze overbodig en in sommige gevallen afgegraven. Waar dat niet gebeurde, staat de dorpskerk vaak nog steeds op het hoogste punt.
Wierden in Groningen >>

Ontdek zelf de G7

Deze zeven bezienswaardigheden vertegenwoordigen de meest karakteristieke kenmerken van Groningen. Meer Groningen vind je op www.toerisme.groningen.nl.