Rolstoel- en scootmobielgebruikers


Op Koningsdag 2018 verwachten wij duizenden bezoekers in de binnenstad van Groningen. Slechts een deel van de bezoekers zal een plek langs de route kunnen bemachtigen. We streven ernaar dat ook mensen met een beperking of handicap die gebruikmaken van een rolstoel of scootmobiel de koninklijke familie van dichtbij kunnen begroeten.

Plekken voor rolstoel- en scootmobielgebruikers
De organisatie heeft een aantal plekken langs de route gereserveerd voor rolstoel- en scootmobielgebruikers. Deze plekken moeten, in de overvolle stad, natuurlijk goed bereikbaar zijn. Daarnaast spelen er allerlei veiligheidseisen die het noodzakelijk maken dat er bij een eventuele calamiteit snel ontruimd moet worden. De volgende 3 locaties zijn beschikbaar: Martinikerkhof, de Grote Markt en Waagplein. Er is ook rekening gehouden met ruimte voor begeleiders.

  • Martinikerkhof (50 plekken): te bereiken vanaf de Sint Walburgstraat. Er is een aparte route richting het vak.
  • Grote Markt (35 plekken): via de zuidzijde te bereiken vanaf Tussen Beide Markten. Er is een aparte route richting het vak.
  • Waagplein (40 plekken): te bereiken vanaf Tussen Beide Markten.

Aanmelden niet nodig
U hoeft zich als rolstoel- of scootmobielgebruiker niet aan te melden voor een plek langs de route. Net als voor alle andere plekken langs de route geldt: vol is vol!
Volg de aanwijzingen van de beveiligingsmensen ter plekke. De tv-uitzending van het koninklijk bezoek is op diverse plekken ook op grote beeldschermen te volgen.

Citystewards voor hulp
Op Koningsdag zelf zijn er zogenaamde citystewards aan het werk in de binnenstad. Ze zijn herkenbaar aan een wit jack met oranje Koningsdaglogo. Zij kunnen mensen met een beperking of handicap de weg wijzen naar de plekken langs de route die zijn gereserveerd voor rolstoel- en scootmobielgebruikers.

Invalidentoilet in de binnenstad
Op de Grote Markt aan de zijkant van het stadhuis, zuidzijde, is een toilet voor mensen met een fysieke beperking.

Deel deze pagina