Route koninklijk bezoek

Hieronder vindt u een routekaart en een filmimpressie van de route die de koninklijke familie op vrijdag 27 april 2018 door de binnenstad van Groningen heeft afgelegd. Daaronder staat een uitgebreide beschrijving van de route.
Welkom in mijn Groningen!

Koning Willem Alexander bezoekt met zijn familie op 27 april 2018 de stad Groningen. Tijdens dit bezoek presenteren wij Stad en regio door de ogen van verschillende Groningers uit de gehele provincie. Het programma tijdens de 2 uur durende wandeling van de koninklijke familie door de binnenstad van Groningen ziet er als volgt uit:


Prinsenhof


Burgemeester Peter den Oudsten en commissaris van de Koning René Paas ontvangen de koninklijke familie bij de poort van de Prinsenhof.

Peter den Oudsten Peter den Oudsten
René Paas René Paas

Martinikerkhof


Rosalyn Martina en Javano Zwiers Rosalyn Martina en Javano Zwiers

Na een openingsact presenteren de kinderburgemeester Javano Zwiers en loco-kinderburgemeester Rosalyn Martina ‘hun’ Groningen aan de koning. Jong Gronings talent neemt op het Martinikerkhof deel aan allerlei workshops op het gebied van cultuur, sport, innovatie en techniek. Zo volgen jonge voetballers uit de Stad en regio een training van de in Groningen opgegroeide bondscoach Ronald Koeman en duiken andere kinderen de techniek in met o.a. 3D-printers, robots en drones. Richting de Martinikerk maken jonge creatievelingen duelportretten van elkaar, net zoals leden van het Groninger kunstenaarscollectief De Ploeg dat zo'n 100 jaar geleden deden.

Overzicht jeugdactiviteiten:

 • Voetbalclinic met pupillen van 4 Noord-Nederlandse voetbalclubs die 100 jaar bestaan
 • Drone quest: kinderen tonen hun behendigheid met drones op een droneparcours
 • Kidslab: allerlei scheikundige en natuurkundige proeven door de Jonge Onderzoekers
 • Kinderuniversiteit Rijksuniversiteit Groningen: demonstratie van samenwerkende robots
 • Jonge talenten van hiphopdansschool The Urban Dance Center, volleybalvereniging Lycurgus en basketbalclub Donar vertonen hun kunsten
 • Optreden van leerlingen van De Rijdende Popschool
 • Schilderduel: kinderen schilderen in hoog tempo elkaars portret

Martinikerk


In de Martinikerk maken we kennis met de kunst en cultuur die Groningen rijk is en waar we met recht trots op zijn. De koninklijke familie beleeft Groningen hier door de ogen van Guy Weizman, artistiek en algemeen directeur van het Noord Nederlands Toneel, en samen met Roni Haver artistiek leider bij dansgezelschap Club Guy & Roni. In de Martinikerk kan de koninklijke familie genieten van muziek door het Noord Nederlands Orkest, onder leiding van dirigent Rossen Gergov, en een korte dansvoorstelling van Club Guy & Roni. Het geheel vindt plaats tegen het decor van een uitvergroot kunstwerk van David LaChapelle, die momenteel exposeert in het Groninger Museum. Tegen het eind van het bezoek aan de Martinikerk speelt Auke de Boer van Stichting Martini Beiaard Groningen op het carillon van de Martinitoren.

Guy Weizman Guy Weizman

Grote Markt


Albert Rodenboog Albert Rodenboog
Denisa Kasova Denisa Kasova

Op de Grote Markt belicht de burgemeester van Loppersum, Albert Rodenboog, de aardbevingsproblematiek in Groningen. Een leerling van De Zandplaat uit ’t Zandt leest een gedicht voor. Het Nedersaksisch Vocaal Ensemble met solisten Jan Henk de Groot, Robin IJzerman en Alina Kiers zingen het lied van Ede Staal ’t Het nog nooit zo donker west’ in de tekstuele bewerking van Freek de Jonge. De koninklijke familie ontmoet hier ook enkele bewoners en gedupeerden uit 9 gemeenten in het aardbevingsgebied.
Maar we kijken ook vooruit naar de toekomst. Denisa Kasova, algemeen directeur van de Noordelijke Innovation Board, presenteert diverse jonge, innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en de transitie naar nieuwe vormen van energie. Zo staat op het Rode Plein het energiezuinige, milieuvriendelijke Wikihouse, gebouwd door leerlingen van het Alfa College op basis van een bouwpakket dat vrij te downloaden is op internet. Daarnaast gaat Ranomi Kromowididjojo haar best doen om op een waterstoffiets, ontwikkeld door de Hanzehogeschool in samenwerking met de Gasunie, zoveel mogelijk energie op te wekken.


Waagplein


Hier laat ‘Roege Boy’ Marcel Nijhof de koninklijke familie kennismaken met ‘zijn’ Groningen. Hier worden de Groningers die dit jaar een lintje hebben gekregen in het zonnetje gezet. Brownies en DownieS zorgt voor lekkernijen. Een multiculturele groep dansers van dansschool Lucia Marthas verzorgt een wervelend optreden. Aansluitend start een remix van wereldnummers, gezongen door een speciaal koor dat bestaat uit leden van het ‘Groninger kinderkoor,’ het vluchtelingenkoor ‘New Life’ én ouderenkoor ‘Jong van Hart.’ Dirigent is Rich Ascroft. Kinderen van Kentalis ondersteunen het lied met gebarentaal en jong zangtalent Maralesi Sopacua sluit het geheel af. De Groninger presentator Bram Douwes verzorgt de afkondiging en presenteert vervolgens een aantal sociaal-maatschappelijke initiatieven, zoals: straatmagazine De Riepe, Vrouwencentrum Jasmijn, kledingbedrijf Van Hulley.

Onderweg van het Waagplein naar het Broerplein loopt de koninklijke familie door een straat vol dansparen van balletschool Wanda Kuiper die op muziek uit de film ‘La La Land’ dansen. Ambassadeur van Eurosonic/Noorderslag en dj Michiel Veenstra heet de koninklijke familie hier welkom en geeft een toelichting over de aanwezige artiesten. Dat zijn onder meer de Groninger hiphopper Mulu Glas en jong zangtalent Marlène Bakker, begeleid door Reyer Zwart.

Marcel Nijhof Marcel Nijhof

Broerplein


Lieke Knip Lieke Knip

Aan het begin van de Broerstraat maken we kennis met Topsport Groningen. Studenten* met een A-status zullen zich presenteren in een interactieve sportsetting. Op het Broerplein laat Lieke Knip, lid van het Algemeen Bestuur van de KEI-week, ‘haar’ Groningen zien aan de koninklijke familie. Dit doet zij door samen met een grote, gevarieerde groep studenten op de trappen van het Academiegebouw het decor voor een mini-college te vormen. De onderzoeksgroep van Nobelprijswinnaar professor Ben Feringa, met internationale studenten van diverse universitaire en HBO-opleidingen, geeft een inkijkje in hoe wetenschap tot stand komt. Na het mini-college vervolgt de koninklijke familie de route om kennis te maken met het andere aspect van studerend Groningen: het studentenleven. Zij worden toegezongen door een groot, speciaal voor deze gelegenheid samengesteld studentenkoor, begeleid door de Bedumer accordeonist Gertie Bruin en zanger Lisse van Vliet. Gezamenlijk laten zij het lied ‘Het gras van het Noorderplantsoen’ van Ralf Poelman horen.

De 7 topsport-studenten die zich hier presenteren zijn:

 • Melvin Twellaar: roeien
 • Roel Boomstra en Wouter Sipma: dammen
 • Sophie Smid: ijshockey
 • Ludo Reis: voetbal
 • Rick Veldkamp: wielrennen
 • Sarel de Jong: kickboksen

Stoeldraaierstraat


In de Stoeldraaierstraat laat de in Usquert opgegroeide internetondernemer Ben Woldring ‘zijn’ Groningen aan de koninklijke familie zien. Zij krijgen doorkijkjes naar de regio waar jonge en innovatieve bedrijven zich vestigen, maar waar ook grote internationale bedrijven neerstrijken. Een regio vol kansen op het gebied van innovatie, agricultuur en toerisme. Met als thema ‘Ondertussen in de regio’ is hier onder meer aandacht voor:

 • Digitale innovatie: een live ‘hackaton’ door jonge programmeurs
 • Agricultuur: nieuwe ontwikkelingen in de landbouwsector, zoals de ‘smart potato’
 • Hennep: innovatieve toepassingen door o.a. Academie Minerva, Hempflax en Agro Dun
 • Groningen programmeert: door leerlingen van 20 basisscholen in Noordoost-Groningen
 • Toerisme: de schoonheid van het Groninger land in beeld gebracht

 

Ben Woldring Ben Woldring

Grand finale op de Vismarkt


Arnold Veeman Arnold Veeman

Het bezoek van de koninklijke familie eindigt op de Vismarkt waar ze wordt verwelkomt door voormalig Groninger en presentator Andrew Makkinga. Hierna volgt een optreden van singer-songwriter Arnold Veeman uit Kloosterburen. Onder begeleiding van het Noordpool Orkest en diverse gastartiesten, waaronder zangeres Izaline Calister en rapper Diggy Dex, zingt hij ‘Mien Grunneger stad'. De tekst van het lied is op grote schermen mee te lezen of mee te zingen.
 
Nadat de Burgemeester de koninklijke familie en het publiek heeft toegesproken, wordt het koninklijk deel van het programma in Groningse stijl afgesloten met een eigenzinnige slotact. Nadat het Wilhelmus heeft geklonken, verlaat de koninklijke familie Groningen, maar het feest gaat natuurlijk nog even door!

Zing mee met Arnold op de Vismarkt!
De complete tekst (én vertaling) staat op deze site.

Deel deze pagina